Minden a hajmosással kezdődik

Egy helytelen sampon, balzsam kiválasztása; nem elég alaposan megmosott, majd kiöblített haj éppen elegendő ahhoz, hogy összeessen, zsíros hatást keltsen a frissen mosott, és elkészített frizura. Az optimális hatás érdekében érdemes mindig felhigítani a samponunkat (a hajmosáskor, éppen az aznapi adagot), hogy egyenletesen kerüljön fel a hajra és a fejbőrre. Ha töményen használjuk, bizonyos területekre kevesebb kerül, és ott marad a szennyeződés, amitől szintén könnyebben zsírosodik a haj, akár már a mosást következő napon. Kiöblítendő balzsamból vagy hajpakolásból csak kis mennyiséget tegyünk a hajunkra, mert a hajszálnak csupán egy vékony rétegre van csak szüksége. Ha nem öblítjük ki alaposan, akkor elnehezedik, a hajtő bezsírosodik, esetenként elektrosztatikussá válik. Az öblítés mindig alapos legyen! Egészen addig kell öblíteni a hajat, amíg habzik a víz.

Ha könnyen összeesik a frizurád, azt javaslom, hogy inkább reggel moss hajat. Megéri, mert így egész nap jobban érzed magad a bőrödben. Ha este mosod meg, reggelre biztosan elalszod, lapos lesz és már délben zsíros a hajtöved. Arról nem beszélve, hogy a hajszál 24 óra alatt szárad meg teljesen. Ha este megmosod, esetleg még nyirkos is marad, akkor reggelre egészen biztosan elkezd zsírosodni, főleg, ha esetleg álmodban még meg is izzadsz.

Tippek

A samponválasztásnál, ha zsírosodik a hajad töve, ugyanakkor a hajvéged száraz, használj mélytisztító sampont, például a BC Scalp Therapy Deep Cleasing mélytisztító samponját és hajban maradó ápoló balzsamot, például a BC Repair Rescue regeráró spray balzsamot.

Miért?

Mert ha egy általános, vagy festett, száraz hajra való sampont használsz a zsíros hajtőnek az sok. Ápoló réteggel vonja be, amitől azonnal zsírossá válik. A mélytisztító sampon leoldja a faggyút, és a szennyeződést a hajról, a hajban maradó balzsam pedig ápolja a hajvégeket. Ezt hajmosás után, a törülközőszáraz hajvégekre kell felkenni, és nem szabad kiöblíteni. Ennek eredményeként a hajtő laza és könnyed marad, kevésbé lapul le, a hajvég pedig megkapja az ápolást és fényessé, puhává válik. Azért nem javaslom ilyen esetekben a kiöblíthető balzsamot, mert az öblítéskor óhatatlanul rákerül a hajtövekre is.

Tudtad, hogy...

...ha rendszeresen sportolsz, utána mindig hajat kell mosnod, ha dúsabb frizurát szeretnél. Ez vonatkozik egy stresszes nap utáni estére, és arra a téli időszakra is, amikor sapkát viselsz. Ha egyszer is megizzad a fejbőr, akkor azonnal bezsírosodik a haj. A fejbőrről az izzadság azonnal feloldja és felviszi a faggyút a hajszálakra. Testünk legizzadékonyabb része a fejtetőnk. Itt távozik az izzadság 40%-a, amit a hajunk szív fel.

Extra tipp

Használj professzionális termékeket, mert csak ezekkel érheted el az áhított eredményt! A boltok polcai csak úgy roskadoznak a különböző ápoló és fixáló termékektől, mégis az a javaslatom, ne egyedül válassz! Kérj tanácsot fodrászodtól. Ne vegyél meg akármit! Ha nem tudod megoldani, de vállalhatatlan így a frizurád, használj eseti alkalmakra OSiS+ Refresh Dust volumennövelő száraz sampon.

Fátrai Krisztina következő írásában a hajtőemelés rejtelmeibe avat be minket. Érdemes lesz azt is elolvasni! Konkrét szakmai tanácsért keressétek a Fátrai Szalonban!